vineri, 10 februarie 2017

Borș de sfeclă


  Sfecla este o legumă antioxidantă, bogată în fier, detoxifiantă și foarte bună în prevenirea bolilor de sânge. Este indicat să o consumăm în stare cât mai naturală, ea fiind destul de dulce dacă este coaptă îndeajuns; voi reveni cu o salată de sfeclă crudă într-un articol viitor.
  Când este gătită aceasta își mai pierde din nutrienții ce îi conține, de asta în borș l-am pus la final după ce am dat oala de pe foc, păstrându-i cât mai mult din proprietăți dar și culoarea  . Această rețetă se consumă mai ales iarna, pentru o masă mai bogată în vitamine.
  Ingrediente:
2 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
2 cartofi
2 cepe mari
1 sfeclă mărișoară
un sfert de rădăcină de țelină
1 crenguță de cimbru
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de leuștean pentru borș
4 boabe de ienibahar
piper
sare
1 L borș
smântână
 
   Se toacă mărunt toate rădăcinoasele, iar sfecla se dă pe răzătoarea cu dinții mari. Între timp borșul se pune la fiert alături de jumătate de ceapă, leuștean, sare ( vezi indicații la borșul de fasole). În oala mare se pun la fiert legumele alături de condimente și de crenguța de cimbru pe care o vom scoate abia la final. Se păstreaza câteva frunze de pătrunjel pentru ornat iar restul îl punem în oală. Când legumele sunt fierte în aproximativ 30 minute, se adaugă borșul și se mai lasă pe foc până mai dă un clocot. La final după ce am închis focul se pune și sflecla roșie. Se servește simplă sau cu smântână.
   Spor!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Author

Facebook like box