luni, 23 ianuarie 2017


  Zamă de hribi




       
        Am tot văzut în supermarketuri hribi ambalați și uscați așa că am decis să fac o zamă/ supă din ei specifică zonei mele. Se numește zamă, pentru că este o rețetă mai tradițională ce se făcea de obicei cu zăr sau zară - zeama ce rămânea de la unt după ce era bătut- fiind o supă dulce- acrișoară.

        În Bucovina obișnuiesc să gătesc această mâncare vara, când plouă aproape zilnic și apar ciupercile în păduri. Hribul este o ciupercă absolut delicioasă iar pentru cei care postesc este un adevărat deliciu.

        Când eram mică părinții mei mă luau la pădure la cules de ciuperci, eu le alegeam pe cele mai colorate și vesele care bineînțeles că erau otrăvitoare 😊. Tatăl meu iubește să cutreiere pădurile după bureți -  comestibili desigur- întorcându-se triumfător acasă cu câte un ghiozdan mare de camping plin cu popinci, gălbiori, creasta cocoșului și bineînțeles preferatul meu : hribul.

        Bucătăria imediat este animată de bucătăresele cele mai iscusite, mama și bunica mea, ce găteau fel de fel de bunătăți din ciupercuțe, le puneau la păstrat pe iarnă în borcane cu sare, la marinat sau pur și simplu la congelator. 
         
      Zamă de hribi
    
  Ingrediente:

- 3 cepe galbene
- 2 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 2 rădăcini păstârnac
- 1/2 de rădăcină de țelină mică
- 1 legătură pătrunjel
- 1 pachet de hribi uscați 
- 150 gr. unt
- 400 ml smântână vărsată ( iau de obicei din piață pentru că e mult mai gustoasă și nu face cocoloașe atunci când o pun in supe și ciorbe)
- sare
- piper
- 1 cățel de usturoi

       În primul rând punem hribii la înmuiat în apă ca să se hidrateze, iar între timp ne ocupăm de restul ingredientelor.
        Se toacă ceapa, rădăcinoasele și legătura de pătrunjel în jumătate separând frunzele de codițe apoi se călește ceapa în unt până se înmoaie, după care se adaugă restul și se ține la foc moderat timp de 10- 15 minute.
        Compoziția se pune în oala cu apa fierbiente, apoi se adaugă sare, piper și lăsăm să fiarbă la foc mediu.
         În 20- 30  de minute după ce legumele sunt moi se adauga și cățelul de usturoi zdrobit, hribii și apa în care au stat la înmuiat, se mai lasă pe foc 10 minute.
         În alt vas am pus smântâna peste care am adăugat pe rând câte un polonic din supă, cam 1 L din ea, amestecând încontinuu cu mixerul. Am procedat astfel pentru a se încorpora mai bine smântâna în supă.
     Se mai lasa 5 minute la foc mic apoi e gata de servire, pe deasupra se presară patrunjelul frunze. Poftă bună!
           
          









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Author

Facebook like box