duminică, 29 ianuarie 2017


     Îmi place foarte mult mămăliguța asta pentru că iese foarte bună și sățioasă. Se servește alături de brânzică de burduf sau de oi/capră, ou fiert, ceapă și un pahar de iaurt. În zona mea cartoful este o legumă ce nu lipsește de la masă, asta pentru că rezistă foarte bine pe timp de iarnă iar oamenii au deprins obiceiul de fi creativi în zona asta culinară, mai ales dacă țin post. 
      În versiunea mea am folosit vreo 13 cartofi la 1,5 L de apă dar fiecare poate pune în funcție de ce capacitate are ceaunul de mămăligă, cu cât sunt mai multișori cartofi cu atât va fi mai bună. Unele gospodine preferă să zdrobească cartoful înainte de a adăuga mălaiul, însă eu îi tai în bucățele mijlocii, fiecare folosește cum îi place mai mult.
       Să purcedem! 😊
Ingrediente
-13 cartofi mijlocii
- 1 cană de făină de porumb
- sare
- 25 gr. unt / sau 1 - 2 linguri de ulei
  
       Curățăm cartofiorii apoi îi tăiem cubulețe și îi punem la fiert pentru 20 de minute. După ce cartofii sunt moi se adaugă ușor făina și sarea amestecând încontinuu. Dacă vreți să fie mai tare pune-ți mai multă făină mie îmi place să fie mai moale. De acum e practic același proces ca la o mămăligă normală, se mai lasă pe foc cam 10 minute la foc mediu. Se adaugă la final untul amestecând bine și apoi e gata de servire.
           Spor și poftă bună! 😋


2

vineri, 27 ianuarie 2017




        Am gătit acest borș de mai multe ori în București decât l-am făcut la mine acasă, și asta pentru că prietenii mei din capitală nu au prea mâncat borș de fasole ci mai mult un fel de supă, care era mai mult dulce și deloc acră. Într-adevăr mâncasem și eu o dată în oraș dar am crezut că trebuia să o acresc eu în farfurie cu oțet sau lămâie 😄

        Rețeta aceasta se mănâncă cu poftă în toată țara unii  mai adaugă și un ciolan afumat, , se mai servește în pâine sau alături de mămăligă și ceapă roșie presărată cu sare și puțin oțet de mere - așa obișnuia mama să îmi facă.  
          
Notă: înainte de gătire se lasă fasolele peste noapte în apă pentru a fierbe mai repede și ușor!

Ingrediente :
-1 ardei roșu
-1 rădăcină de păstârnac
-1 rădăcină de pătrunjel
-2 morcovi
-1/2 de țelină mică
-3 cepe galbene
- piper
- sare
- ienibahar 3-4 boabe
- 1 legătură de cimbru uscat
- 1 legătură pătrunjel
- 1 legătură leuștean ( am folosit leuștean uscat)
- 2 frunze de dafin
- o crenguță de busuioc 
- 1 l borș
- 300 gr. fasole uscată
- 400 gr. sos de roșii
- 4 linguri de ulei
- 1 l de iubire

          Întâi se pune fasolea la înmuiat peste noapte în apă, dacă se omite acest pas atunci va trebui să stea la fiert muuuult mai mult + minim 3 h la înmuiat. Într-o crăticioară se pune la fiert borșul cu leușteanul și jumatate de ceapă tocată, după ce dă primul clocot se mai lasă la foc mediu încă 15 min. 
          În acest timp punem fasolea la fiert, aici mai există un mit că se schimbă apa în care a stat, că se mai schimbă apa încă de 3 ori ca să nu existe o extorsiune de gaze în stomac ce pot amenința stratul de ozon al planetei 😉. Eu am încercat ambele variante și cu apă schimbată și fără, am obersvat că dacă schimb apa de mai multe ori își pierde din gust, până la urmă depinde de alegerile fiecăruia.
           Se toacă ceapa și ardeiul alături de restul rădăcinoaselor apoi se adaugă în oala cu fasole alături de legătura de cimbru, sare, piper și boabele de ienibahar. Se lasă la fiert 1 h - 1h jumate, cam până sunt moi legumele și fasolea. Până atunci avem timp să preparăm sosul de roșii ca să fie foarte gustos.
         Într-o tigaie se pun cele 4 linguri de ulei, sosul de roșii , frunzele de dafin, crenguța de busuioc și sare. Se lasă la foc mediu 15- 20 de minute amestecând cu o lingură din lemn din când în când.
      După ce au fiert legumele se adaugă borșul și sosul de roșii, se mai lasă până dă un clocot apoi e gata de servire! Atenție: de obicei la o supă sau la un borș ceea ce este acru se pune la urma altfel legumele vor fierbe mult prea lent!

           Poftă bună!






2

luni, 23 ianuarie 2017


  Zamă de hribi




       
        Am tot văzut în supermarketuri hribi ambalați și uscați așa că am decis să fac o zamă/ supă din ei specifică zonei mele. Se numește zamă, pentru că este o rețetă mai tradițională ce se făcea de obicei cu zăr sau zară - zeama ce rămânea de la unt după ce era bătut- fiind o supă dulce- acrișoară.

        În Bucovina obișnuiesc să gătesc această mâncare vara, când plouă aproape zilnic și apar ciupercile în păduri. Hribul este o ciupercă absolut delicioasă iar pentru cei care postesc este un adevărat deliciu.

        Când eram mică părinții mei mă luau la pădure la cules de ciuperci, eu le alegeam pe cele mai colorate și vesele care bineînțeles că erau otrăvitoare 😊. Tatăl meu iubește să cutreiere pădurile după bureți -  comestibili desigur- întorcându-se triumfător acasă cu câte un ghiozdan mare de camping plin cu popinci, gălbiori, creasta cocoșului și bineînțeles preferatul meu : hribul.

        Bucătăria imediat este animată de bucătăresele cele mai iscusite, mama și bunica mea, ce găteau fel de fel de bunătăți din ciupercuțe, le puneau la păstrat pe iarnă în borcane cu sare, la marinat sau pur și simplu la congelator. 
         
      Zamă de hribi
    
  Ingrediente:

- 3 cepe galbene
- 2 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 2 rădăcini păstârnac
- 1/2 de rădăcină de țelină mică
- 1 legătură pătrunjel
- 1 pachet de hribi uscați 
- 150 gr. unt
- 400 ml smântână vărsată ( iau de obicei din piață pentru că e mult mai gustoasă și nu face cocoloașe atunci când o pun in supe și ciorbe)
- sare
- piper
- 1 cățel de usturoi

       În primul rând punem hribii la înmuiat în apă ca să se hidrateze, iar între timp ne ocupăm de restul ingredientelor.
        Se toacă ceapa, rădăcinoasele și legătura de pătrunjel în jumătate separând frunzele de codițe apoi se călește ceapa în unt până se înmoaie, după care se adaugă restul și se ține la foc moderat timp de 10- 15 minute.
        Compoziția se pune în oala cu apa fierbiente, apoi se adaugă sare, piper și lăsăm să fiarbă la foc mediu.
         În 20- 30  de minute după ce legumele sunt moi se adauga și cățelul de usturoi zdrobit, hribii și apa în care au stat la înmuiat, se mai lasă pe foc 10 minute.
         În alt vas am pus smântâna peste care am adăugat pe rând câte un polonic din supă, cam 1 L din ea, amestecând încontinuu cu mixerul. Am procedat astfel pentru a se încorpora mai bine smântâna în supă.
     Se mai lasa 5 minute la foc mic apoi e gata de servire, pe deasupra se presară patrunjelul frunze. Poftă bună!
           
          









0

Author

Facebook like box